dec
14

nos...

Címkék: szülés 33.hét | Szerző: tollpihü | 7:24 pm

a 33. hét jellemzői között az általam is tapasztalt tipikus tünetek szerepelnek:

"A 33. hét táján egyre gyakoribbak a láb görcsei, amelyek előszeretettel jelentkeznek éjszaka, amikor végre sikerült álomba merülnöd. Ha nem a görcsök, akkor a hasad, a baba éjjeli "házibulija" a hasadban, a hátfájás..., mégis, ha lepihensz, próbálj meg minél több időt tölteni a bal oldaladon. Ez a testhelyzet segíti elő leginkább az alsó végtagok és a magzat jó vérellátását, és az emésztést, a légzést is megkönnyíti. Ne csodálkozz, ha ekkor már semmi mást nem kívánsz jobban, mint hogy átugorva a fennmaradó hét hetet, a szülőszobában találd magad - akkor is, ha eddig kifejezetten szorongtál a szülés gondolatától."

tehát semmi extra, akár én is írhattam volna ;) ami még fontos lehet, hogy a kismamák szervezete ekkora felkészült a szülésre. nézzük csak, mi is vár ránk /csak erős idegzetűek olvassák tovább ;)/:

"Az első szakasz:

Akkor kezdődik, amikor az összehúzódások (fájások) egyre sűrűbben és egyre erősebben jelentkeznek. Fontos tudnia, hogyan mérje az összehúzódásokat. Eleinte mindez lassan kezdődik, a kismamák jobbára nem is tudják, vajon ez már a vajúdás-e. Sok nő úgy érzi magát, mintha influenzás vagy nagyon álmos lenne. Az összehúzódások akkor egyre gyakrabban jelentkeznek, ez az első szakasz aktív fázisa. A fájások erősebbek és sűrűbben jönnek, általában több odafigyelést kívánnak. Az aktív és az átmeneti fázis között valamikor a kismama el kell hogy jusson a szülés helyére. Az átmeneti, tágulási szakasz a szülés egy rövid, de nehéz része. A fájások sűrűn követik egymást, de soha nem olyan erősek, mint az aktív fázisban. Az átmeneti szakasz végére a tágulás teljesen befejeződik.

A második szakasz:

Ez a legjobb! Teljesen ki van tágulva a méhszáj. Elkezdődik a baba kitolása a világra. A legtöbb nő nagyon élvezi ezt a szakaszt, azt mondják, sokkal aktívabban vesznek részt a szülés folyamatában. Az összehúzódások most ritkábbak, és más az érzés. Ha nem kapott gyógyszert a kismama, tolási ingert érez. Ha gyógyszert kapott, ezt az ingert nem érzi, majd irányítják, mit kell tennie. Ha gátmetszést végeznek, akkor azt ennek a szakasznak a végén teszik meg. A rutinszerűen végzett gátmetszés szükségességéről és alkalmazásáról meglehetős vita alakult ki. A második szakasz végén megszületik az Ön kisbabája!

A harmadik szakasz:

Ez a megnyugvás. Már a karjaiban tartja az aranyos kisbabát, majd valamikor 5 perc és egy óra időtartam között megkérik, nyomjon még néhányat, hogy megszülessék a méhlepény (placenta) is. A legtöbb nőt annyira lefoglalja az újszülött, hogy el is felejti a méhlepény születését. Ha azonnal mellre teszi a kicsit, felgyorsul a harmadik szakasz."


áááá, már nincs is olyan messze az a január!! elég skizofrén állapot ez :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr22264161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bingi 2007.12.15. 11:56:52

Hát igen....én pontosan azt érzem, hogy szívesen átugranám most már ezt a pár hetet:) De persze tudom, hogy az a babának nem lenne jó, úgyhogy tovább kell viselni ezt az édes terhet:)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2007.12.15. 12:40:45

néha győzködjük majd egymást, ha alábbhagyna a lendület, oké? ;)

RKriszta 2007.12.16. 09:21:34

Köszönöm az ilyen írásokat, mindig megnyugtat...mással is ez történik néha. Már nincs sok hátra..........:-)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2007.12.16. 15:23:17

jaj Kriszta, dehogynem! mondom én, hol ezt érzem, hol azt.. :) tényleg szinte ugyanazt éljük meg mindannyian, tök furi :)
süti beállítások módosítása