júl
10

nem Luca az egyedüli nappal nemalvó kislány :) erre e következtetésre jutottam ma, naaagyon sok ezzel kapcsolatos cikk, levél, hozzászólás elolvasása után. talán ez a leghasználhatóbb mind közül, hátha másnak is segít:

"Sziasztok!
Végigolvastam az összes hozzászólást, de csak az éjjelekről szólnak. Nekünk azzal nincs semmi gond, szerencsére, na de itt vannak a nappalok. 6 hónapos a kisfiúnk, és csak a babakocsiban tud elaludni. Már alig fér bele. Kipróbáltam egy olyan trükköt, hogy mikor elalszik a kocsijában, óvatosan átteszem a kiságyba, felébred. Próbáltam cumisüvegből megetetni a kiságyban, hiába.Minden féle módszeren túl vagyunk. Meddig fog ez még így menni???
Ha esetleg valaki hasonló cipőben jár,kérlek jelentkezz!
Előre is köszi 

Szia Vivien!

Már épp tervben volt az újabb cikkem a nappali altatásról, mert tudom, hogy sok embernél ez a fő probléma. Az a helyzet, hogy a nappali altatás dolgot az elején lehet elrontani, aztán korrigálni már nagyon nehéz. Az első gyerkőcöt én is elrontottam, ő csak cicin aludt el, ami kezdetben nagyon praktikus volt, de amikor már nagyobb volt csillagokat láttam, mert ahogy kezdett ellazulni, nagyon harapott és nem engedte el a cicit, aztán másfél éves korában nagy nehezen sikerült rávenni arra, hogy csak mellé kelljen feküdni a délutáni alváshoz. A kisebbik fiamat (7 hónapos) úgy szoktattam kezdettől fogva, hogy nélkülem aludjon el: magától vagy maximum cumival, és vele nincs is semmi gond.

Szóval, ha most nem szoktatod át másra, ez akár az óvodáig vagy még tovább is így maradhat (bár ismerek olyan anyukát, aki a 3 évesét is gond nélkül altatja babakocsiban és ők ezzel elégedettek: a gyerek alszik, az anyuka meg sétált egyet).

Ti még egészen jó időben vagytok a változtatáshoz, fél éves korban még könnyebben kezelhető a helyzet. Amit tehetsz:
- mindig akkor fektesd le a fiút, amikor már álmos. 6 hónaposan max. háromszor kell aludni napközben (de lassan már áttérhet a kettőre is), és kb. 2-3 órát kell ébren tölteni két alvás között
- vezess be valamilyen szertartást minden alvás elé, nálunk ez egy kis dajkálás, puszilgatás, dúdolgatás (még kézben), hogy egy kicsit lelassuljon a játék után. a babáknak kell a segítség az elalváshoz, “így vannak megtervezve”
- ez pont az a kor, amikor minden zajra felfigyelnek, nálunk is nem egyszer zavar be az elalvásba egy kutyaugatás vagy más zaj, ezért az elalvás idejére legyen teljes csend (nem, nem szokja meg a csendet, ki fogja nőni ezt az időszakot), az is lehet, hogy a fény zavarja, próbálj meg egy kicsit besötétíteni a szobában.
- az elalvás 20 percig tart. ezért ébred fel rá, amikor átteszed a kiságyba. ha már legalább 20 perce alszik, akkor tedd át, olyankor nem ébred már fel.

Olyan módszert keress az altatásra, amit biztos, hogy másfél éves korban is végre tudsz majd hajtani :
- ha cumizik, akkor kapjon cumit a kiságyban,
- esetleg megpróbálhatod, hogy a nagyágyon melléfekszel és úgy alszik el, és akár ott is maradhat az alvás idejére, nem kell áttenni a kiságyba (körbebástyázod ágyneművel, hogy ne tudjon legurulni),
- addig tartod a hátán a kezed, míg el nem alszik
- kaphat valami kis állatkát is, amit szorongathat, amíg el nem alszik.

Válassz ki egy módszert ezek közül és legyél kitartó! Nem fog elsőre menni és talán még másodikra sem. Kb. 2-3 nap kell, amíg megtanulja, hogymost alvásidő van és aludni kell. Ne hagyd soha üvölteni és álomba sírni magát, ilyenkor mindig nyugtasd meg aztán kezdd el előlről a folyamatot. Az első napon elég sokáig húzódhat, amíg sikerül elaludnia, erre készülj fel lelkileg, így kevésbé leszel türelmetlen vele.

Majd számolj be róla, mire jutottál, hogyan reagált a kisfiad, ha kell, tudok megint segíteni.

Ági" /forrás:kismamablog.hu/nappali-alvas-altatas-problemak/

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr14562897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid · http://www.simoningrid.com 2008.07.10. 22:02:01

Heléna sem! Emlékezz vissza :)
Abban bíztam, hogy ha elindul, akkor jobban kifárad és jobban, hosszabban alszik. Így lett, úgyhogy van remény :)
!!!

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.07.10. 22:26:02

micsoda???? az még egy csomó hónap? arra nem emlékszem, hogy H több hónapon keresztül nem aludt volna..

Anita · http://mosolymano.blog.hu 2008.07.11. 07:28:22

Ha kipróbálod, kitartást hozzá! Különben működik! ;) Bár Csenge nemalvása később jött, én is így szoktattam vissza! .P Már amennyire sikerült.
Azt olvastam, hogy aludni is meg kell Őket tanítani, mert az sem megy csak úgy magától. ;)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.07.11. 07:37:45

de eddig ment! szépen, egyedül, kiságyban. kitartás, és következetesség - kellene egy jó nagy adag! no, meg türelem..

Kriszta80 · http://20070907.freeblog.hu/ 2008.07.11. 08:06:52

Nekem is csak a cicin alszik el.Acumit utálja öklendezik ha a szájába dugom. Nem tudom mi lesz ha már nem lesz tejcim....???

PandaDorka · http://www.pandababa.freeblog.hu 2008.07.11. 08:38:14

Nálunk vagy cicin alszik el Dóri(ez a gyakoribb), vagy a kezünkben, és akkor megy a kiságyba. Szerencsére nem ébred fel ilyenkor, hanem szundizik tovább. Nővéremnél meg úgy volt, hogy 14. hónaptól nem aludt többet nappal a baba. Nem tudom ezek miért vannak, de az biztos, hogy nagyon nehéz lehet, mert neked is meg Lucának is szüksége van/lenne a nappali alvásra. Drukkolok, hogy rendeződjön a dolog nálatok! Lehet, hogy túl sok inger éri, és ezért nem alszik. Persze nem értek hozzá, csak találgatok...

bingii 2008.07.11. 09:33:55

Hát szívből kívánom, hogy valamelyik módszer beváljon! Én elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet egy egész nap ébrenlevő kisbabábal...vagy van róla fogalmam, ahogy leírod..nem lehet könnyű..hajrá-hajrá! Remélem 3nap múlva már arról számolsz be,hogy Luca alszik napközben:))))

Szösszenet · http://www.haromszosszenet.blogspot.com 2008.07.11. 12:28:42

Tollpihe - Köszi ezt a bejegyzést .. elmentem magamnak, mert Alíz is gyenge az önállóan alvásban. Szerintem pár hónap, és csatlakozunk a nem alvók táborához ..

Drukkolok, hogy hamar sikerüljön rászoktatnod az alvásra!!! :)

Noémi · http://www.foldanyo.blogspot.com 2008.07.11. 21:10:22

Nálunk is hasonlóképpen alakultak a dolgok, mindkét lány esetében. Voltak nemalvós és alvós időszakok. Leginkább azt volt nehéz végigcsinálni, hogy következetesen letegyem őket akkor is, ha épp a nemalvósban voltak. Hiszti, sírás, praktikák után belátták, hogy a napi ritmus ez- ebéd után pihenünk- ha nem tudnak aludni, hát csendes pihiznek. Persze Lucakorú lánykával nehezebb, de fontos,hogy ő is benne éljen ebben a ritmusban, és ne hagyd, hohy kizökkentese magát belőle, hiszen neki sem jó..alvásra, pihire még nagyon sokáig szüksége van, neki és neked is..

bakacsimba · http://milanbaba.blog.hu 2008.07.11. 22:13:22

Khöm-khöm, nálunk ugyanez a helyzet. Vagyis nem, mert Milán sosem aludt el magától :D Én úgy szoktam, hogy a nagyágyon melléfekszem és rázom a seggét. Vagy a cumisüvegen alszik be evés közben. Huh, nehéz dolgok ezek... is :D Na, de majd egyszer csak elalszanak maguktól is. Addig meg...
Na, ha bejön valamelyik praktika, akkor szólj légyszi, én is próbálkozom :)

nani · http://nanye.blog.hu 2008.07.12. 10:20:04

Nekem nagyon tanulságos volt a bejegyzésed is és a kommentek is. Tudom, hogy mire számítsak, illetve, hogy esetleg hogyan vehetem majd elejét a nemalvásos dolognak. Remélem ezt akkor sem felejtem el, amikor majd szükségem lesz rá.:)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.07.12. 15:33:05

jólvan, akkor majdnem mindnkinél van valami bibi ;) örülök, ha valaki más is ötletet tud meríteni.

Zsó - nikibaboca.freeblog.hu · http://baboca.blog.hu 2008.07.12. 22:54:40

Szia!
Sokáig Niki is szépen elaludt egyedül, majd nálunk is jött ilyen időszak, amikor egyre jobban felfigyelt a környezetére (zajokra, fényekre). Akkoriban a babakocsiban is lassabban aludt el, és kevesebbet is durmolt. Ekkor szép fokozatosan szoktattam az itthon elalváshoz. Azóta a szobájában (ásításkor felviszem) félhomályban szépen elalszik egyedül és ott jó nagyokat aludt ismét. (Most is szépen elalszik, de fogzunk, úgyhogy megint nem olyan hosszúakat...)
Sok sikert Nektek!

Az én módszerem ez volt:
nikibaboca.freeblog.hu/archives/2008/05/29/6_honap/

"Alvás fronton a türelem megérlelte gyümölcsét. Szép fokozatosan szoktattam az itthon alváshoz. (Először cicin elaltatás, majd szopizós pózban cumival a nappaliban, majd a szobájában a fotelágyon, ahol éjjel szokott szopizni, - előbbieknél mozdulatlanul körbeölelve Őt, ami annyira meghitt együtt pihenés volt, imádom, reggelenként most is alszunk így - majd a kiságyában behajolva hozzá, utána körbeplédezve (mintha körbe lenne ölelve), ma pedig már csak cumival a kis ágyikóban.) És így félig lehúzott redőny mellett 1,5-2 órát alszik délutánonként. Igaz mindig vannak megébredések, (20-30 perc és egy óra alvás környékén), de akkor egy kis cumipótlással gyorsan visszaaltatható. Niki ismét sokkal kipihentebb így, ahogyan az elején is volt (a 20 perces alvások előtt,) amikor még a babakocsiban durmolt végig órákat. "

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.07.13. 07:04:46

Szia Zsó! nagyon köszönöm, hogy írtál! hasonló úton igyekszem haladni, ahhoz, amit írtál. a redőny hibádzik, sajnos nincs.. remélem hamarosan pozitív tapasztalokról tudok szímot adni ;)

Zsó, megtisztelnél egy meghívóval? korábban olvastalak titeket, nagyon sokat tanultam anno "belőletek" várandósságom idején ;)

Zsó - nikibaboca.freeblog.hu · http://baboca.blog.hu 2008.07.18. 22:43:54

Szióka!
Elküldtem a meghívót!

Nekünk chicco kengurunk van, nagyon bejött egy betéttel és kissé fektetve ujjszülött kortól használható, majd befele és kifelé fordítva babát. A kilókkal kapcsolatban majd hasonlítsd össze Nikivel a Ti csöppötök kilóit, hogy mi várható ... Niki mostanában már alig hízik (mi is féltünk hogy nem sokáig tudjuk a 9 kg határt kihasználni, de úgy látszik csökkenő tendenciával közelít csak felé (2 hete már 8,5 kg).

A kendőről pedig kérdezd dominó-anyut: dilidomino.freeblog.hu/
Még kötés tanfolyamot is tart: dilidomino.freeblog.hu/archives/2008/07/15/2321_Kotes_2/#comments
És talán még éppen kuponos is a Brendonban ez a kendő!
Na pá!
Megint hosszú lettem, bocsika!
Jó éjt!
süti beállítások módosítása