jan
10

37. hét

Címkék: kismama baba 37.hét | Szerző: tollpihü | 11:16 am

"Mama:

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. A baba ekkorra már elhelyezkedett a szülési pozícióban. Ma már egyre több esetben végeznek császármetszést - itthon az összes szülés 25%-ban! - ezért érdemes átfutni az alapvető tudnivalókat. Altatást szinte csak sürgősségi esetben végeznek. Ha a kismama már korábban epidurális fájdalomcsillapításban részesült, akkor a beültetett kanülön keresztül kapja meg a további érzéstelenítőt. Ellenkező esetben egy úgynevezett spinális injekciót kap szintén a csigolyák közötti résen keresztül az alsó háti szakaszon, általában már a műtőben. A kismama semmit nem lát a beavatkozásból, mert a műtőasztal felett a válltájékon egy "függönyt" hoznak létre: ez egy határt képez a steril és a nem steril terület között. Ha a papa is benn van a műtőben, ő a kismama feje mellett foglal helyet. A metszés az esetek döntő hányadában haránt irányban történik, és az egy órás beavatkozás nagy részét a seb zárása tölti ki: a baba gyakorlatilag percek alatt jön világra.

Baba:


Ha a baba ezen a héten jönne a világra, már nem számítana koraszülöttnek. Súlya még gyarapszik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a születési hosszt és súlyt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. A koordinációs készség a 37. hétre olyan fejlett, hogy a magzat bármit meg tud ragadni az ujjaival. Ha fényt érzékel a méhen belül, arrafelé fordul. A kicsi feje ekkora már elhelyezkedett a kismedencében, ezért az édesanya légzése is könnyebbé válik, ahogy a méh "visszavonul" a rekeszizom alól."
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr29291926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bingi 2008.01.10. 13:18:42

Fúú, megint eltelt egy hét? Iszonyat hogy rohan az idő. Gratulálok:)
Átérzem ezt a másoktól való függőséget, mert egy héten 3x legalább nekem is vizsgálatra kell mennem és kénytelen vagyok midnig megkérni vkit, hogy elvigyen és fogja a kezem a jeges úton:)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.01.10. 13:23:13

csak rohanjon az idő :) hamarosan mi is fogunk ;)

cucka 2008.01.10. 17:52:42

Már érett magzatnak minősül a KisTódi! :) De izgi, most már bármikor szülhetünk itt is! :)))

Ingrid 2008.01.10. 22:51:15

Na, erről beszéltem tegnap :)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.01.11. 11:17:57

eszembe is jutottál, Ingrid, ahogy olvastam! :)
süti beállítások módosítása