jan
26

hátha..

| Szerző: tollpihü | 1:25 pm

azért nem árt, ha a császármetszésről is tudok egy keveset:

"Császármetszés (Sectio caesarea)

A császármetszés indokai (indikációi) közül csak a leggyakoribbakat emeljük ki: koraszülés esetén; ha az anya medencéje kicsi ahhoz, hogy a születendő gyermek koponyája áthaladjon rajta; bizonyos esetekben, ha korábban császármetszést végeztek; a méhlepény a méhszájban tapad, így a születendő magzat útjában áll és életveszélyes vérzést okozhat; a méhlepény korán levált, vagy nem képes tökéletesen ellátni feladatát, a magzat kielégítő táplálását; a magzat oxigénellátása zavart; a magzat elhelyezkedése nem kedvező (pl. keresztben fekszik vagy farfekvésben); a magzat ún. "medencevégű fekvése" azt jelenti, hogy a méhszájban nem a fej, hanem a magzat medencéje vagy a lábak találhatók. Ebben az esetben – bizonyos feltételek meglétekor – hüvelyi szülés is elképzelhető, de bármilyen kockázati tényező (pl. a szülés elhúzódása, téraránytalanság gyanúja, a kismama súlyos betegsége) meglétekor már császármetszés javallt.

Hogyan zajlik a beavatkozás

A császármetszést altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük (spinális/peridurális anesztézia). A műtét elején a hasfalat közvetlenül a szeméremszőrzet felett, általában vízszintes – bizonyos esetekben hosszanti – metszéssel nyitjuk meg. Ezután a hasfal és a méh között elhelyezkedő húgyhólyagot óvatosan félretolva megnyitjuk a méh falát és kiemeljük a gyermeket. A méhlepény (placenta) leválasztása és eltávolítása után összevarrjuk a méh falát, majd a hasfalat zárjuk. Szükség esetén vékony gumiszerű csöveket helyezünk be (drén), hogy rajta keresztül a hasban vagy a hasfal rétegei között keletkező bármilyen váladékot vagy vért le tudjuk szívni. A műtét befejezéseként varratokkal zárjuk a hasfal bőrét.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő

Nincs orvosi beavatkozás kockázat nélkül. A műtét alatt és után a legnagyobb gondosság ellenére is felléphetnek szövődmények, melyeket többnyire azonnal észreveszünk és kezelünk. Ezen szövődmények általában ritkán, betegeink igen kis hányadánál lépnek fel. Megemlítendők a következők: A műtét közben megtörténhet, hogy: Szomszédos szervek megsérülnek (pl. erek, idegek, húgyhólyag, húgyvezeték); nagyobb a kockázat a korábban műtéten átesetteknél, összenövéseknél, illetve a szervek nem várt, nem megszokott bonyolult anatómiai elhelyezkedésénél. A műtét közben a fekvéstől keletkező nyomás miatt nagyon ritkán károsodnak az idegek, a bőr vagy az izmok. Ha mégis előfordul, néhány hét alatt rendszerint nyom nélkül meggyógyul, és ritkán okoz maradandó károsodást (pl. érzészavart, heget).

Jelent-e veszélyt a császármetszés a gyermek számára

A hüvelyi szüléshez képest a császármetszés a magzatnak általában nem jelent további kockázatot. Az altatás gyógyszerei miatt viszont a csecsemő aluszékonyabb lehet, és az önálló légzés beindulása is késhet. Ezért szükség esetén további orvosi beavatkozást (a gyermek garatjának leszívása, oxigén adása, lélegeztetés) kell elvégeznünk.

Van-e a császármetszésnek hatása a későbbi terhességekre

A császármetszés után Önnek lehetősége van arra, hogy később születendő gyermekeit hüvelyi úton hozza világra. Természetesen egy későbbi terhességnél is adódhat olyan körülmény, amely újabb császármetszést tesz indokolttá. Ritkán előfordul, hogy a későbbi terhességnél és hüvelyi szülésnél a méh falának régi hege szétszakad, ami azonnali sebészi beavatkozást tesz szükségessé. A szülés után az orvos a méhfalat kézzel végigtapogtja, hogy megbizonyosodjék a régi heg épségéről."

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr38312077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi 2008.01.26. 13:47:16

Mondanam, hogy nem izgulj, biztos nem kerul ra sor, de hat mit tudok en errol. :(
A lenyeg, hogy minden rendben lesz, igy vagy ugy, es ezt ERZEM, ugyhogy ezt ki merem jelenteni. :-)

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.01.26. 14:11:48

Zsuzsi, ha kicsit segítenél, hova is tegyelek ;) .. köszi :)

Ingrid 2008.01.26. 15:21:25

Hű, de felkészült leszel :)
Minden esetre jónak tartom, hogy minden lehetséges variációt körbejársz szülésügyisleg és a legfontosabb, hogy nyitott légy bármire, ez a baba érdekét is szolgálja ugyanakkor neked sem lesznek utólagos rossz élményeid, ha esetleg császármetszésre kerülne sor.

cucka 2008.01.26. 23:14:13

Tényleg jó, hogy így felkészülsz mindenre! :)
Én nem tettem, aztán tessék, még mindig pszichésen viselem a terhét! ;)

Puszi Nektek! ...jajj, már olyan izgi! :DDDDD

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2008.01.27. 16:31:47

szerintem nem lehet felkészülni teljes mértékben, és iagazából ott, akkor, úgysem számít majd mi mindent olvastam róla.. bár, ki tudja, utólag majd már okosabb lesz az ember. majd meglátjuk..
süti beállítások módosítása