okt
8

Előzetes

| Szerző: tollpihü | 7:27 pm

Egy kis előzetes, csütörtökre. Amit a 24. hét-ről tudni kell:

"Általában erre a hétre esik a cukorterheléses vizsgálat, amely sok kismama számára igazán megterhelő és kellemetlen. Erre elsősorban azért van szükség, mert a terhességi cukorbetegség a diabéteszes esetek 5%-át teszi ki. Noha a terhességi diabétesz a gyermek születésekor megszűnhet, ezeknél a nőknél nagy eséllyel alakul ki cukorbetegség a várandósságot követő 5-8 évben. Az ő szűrésük remek lehetőség arra, hogy diétával és egészséges életmódra való neveléssel csökkentsék a betegség újbóli megjelenésének esélyét. A vizsgálaton éhgyomorra kell megjelenni, az első vérvételt követően el kell fogyasztani egy pohár cukros oldatot, majd két óra múlva ismét levesznek egy kémcsőnyi vért. Érdemes olvasnivalót vagy kísérőt vinni a kórházba, mert a várakozási idő alatt történő mozgás befolyásolja a végeredményt. A vizsgálat eredménye akkor kóros, ha az éhgyomri vércukorszint 5,8 mmol/l, illetve a kétórás 7,8 mmol/l feletti értéket mutat. A várandósság alatti cukorbetegség az újszülött vércukorszintjének csökkent értékeihez vezethet, és a diabéteszes anyák gyermekei általában jóval nagyobb születési súllyal jönnek világra, ami császármetszést tehet szükségessé. A kóros eredmény további vizsgálatokat von maga után. Az esetek nagy részében elegendő a szigorú diéta, ám előfordul, hogy a vércukorszintet gyógyszerek segítségével kell a normál tartományban tartani.


Ha a baba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak a koraszülött intenzív osztályon, speciális ellátás mellett. A legnagyobb gond a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége. A tüdő léghólyagocskáit, amelyeken keresztül a gázcsere végbemegy, egy szappanbuborékhoz lehet hasonlítani, és a surfactant - az az anyag, amely nem engedi, hogy ezek a buborékok összeessenek és összetapadjanak kilégzés közben. Ha erős a gyanú arra, hogy a kicsi ekkortájt születik meg, az anya egy szteroid injekciót kap, amely erősíti a tüdő érési folyamatát. A belső fülben található félkörös ívjáratok segítenek szervezetünk egyensúlyozásában. A magzatban ezek az ívjáratok erre a hétre már teljesen kifejlődtek, ezért a kicsi érzékeli, ha fejjel lefelé fordul a méhben. Megkezdődik a fehérvérsejtek termelése, amelyek a fertőzések és betegségek kivédésében, illetve az ellenük vívott harcban játszanak jelentős szerepet. Ha az édesanya eddig nem is érzett apró, rángatózó mozgásokat, most lehet, hogy ezek jelentkeznek: a baba egyre "látványosabban" csuklik."

 

Na, mi lesz azokkal a csuklásokkal, domborka?? ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr90190436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása