jan
28

:(

Címkék: nehézségek ekcéma | Szerző: tollpihü | 11:07 am

egészen más ajándékkal készültünk a közelgő szülinapra. leforrázva hallgattam a gyors diagnózist, mely egyszem gyerekünkről készült. történt ez valószínúleg azért, mert tizennyolc éves koromig magam is e betegség árnyékában éltem. a helyzet nem tragikus, mégis állandó odefigyelést igényel. elbúcsúzhatunk a finom illatú kozmetikumoktól (ez lesz a legkönnyebb..), a hosszú pancsizásoktól (melyeket annyira, de annyira imád..), a tervezett babaúszástól.. ételek nincsenek tiltólistán, és remélhetőleg nem is lesznek.

komolyabb nehézséggel sose kelljen megkűzdenünk. mégis elszomorít a tény (annak ellenére, hogy tudtam - örökölhető), hogy ilyen piciként kialakult nála..

Természetes védelem

A tél megérkeztével sokkal több gondot kell fordítanunk a csecsemők és a gyermekek bőrápolására. Ilyenkor az egészséges gyermekeknek is szárazabb a bőre, a szél, a hó, a napfény hiánya pedig fokozza a bőr károsodásának veszélyét.
 

A bőr egyik kulcsfontosságú funkciója a szervezet és a külvilág közötti "gát" képzése. Normális körülmények között bőrünk képes bizonyos mértékű mechanikai, fizikai és kémiai behatásoknak ellenállni. Túlzott igénybevétel esetén azonban az ingerre fokozott, a normálistól eltérő reakcióval válaszol. A kémiai irritáló anyagok hatására először a hydrolipid-film változik meg. A szappanok, samponok túl gyakori alkalmazásukkor a hydrolipid-filmen kívül az alatta fekvő szaruréteg természetes nedvességmegkötő faktorait és zsírjait is eltávolítják. Ha a bőr folyamatosan károsodik, a szaruréteg ellenállóképessége fokozatosan csökken. A bőr ekkor már képtelen lényeges védőfunkcióit ellátni, így az irritáló kémiai anyagok akadálytalanul a mélybe juthatnak és bőrpírral, hámlással, viszketéssel járó gyulladást okozhatnak.

Mit tegyünk?

A mindennapi bőrápolás fő célja az irritáló hatások elkerülése és a hám épségének fenntartása. Minden szappan, még a "babaszappan" is szárítja a bőrt. A meleg víz önmagában is zsíroldó hatású, ezt a szappanos lemosás fokozza. A nagyon habzó fürdősamponok már elavultak, hajmosáshoz is a csecsemőknek gyártott készítményeket használjunk.
A száraz, érzékeny bőrű csecsemők és kisgyermekek fürdetéséhez a gyógyszertárban kapható fürdetőkrémek és fürdőolajok a legalkalmasabbak.

Krónikus nyavalya

A gyermekkori ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 5-10 százalék és ez az arány egyre nő. Kialakulásában örökletes tényezők és külső-belső provokáló tényezők egyaránt szerepet játszanak.
A gyermekkori ekcéma fontos kiváltói a légúti és ételallergének. Az atópiás dermatitisz is kórosan száraz, ingerlékeny bőrrel jár. Csökken a faggyú és a verejték kiválasztása, a szaruréteg zsírtartalma - a tünetek jelentős részét a bőr védő működésének zavara okozza.
A bőrtünetek az esetek nagyobb részében már a csecsemőkorban jelentkeznek, a betegek többsége azonban fokozatosan "kinövi". Jellemző tünete az erős viszketés és ennek következtében az intenzív vakarózás. Az ekcémás gyermekek többségének kórosan száraz a bőre.
A gyermekkori ekcéma helyi kezelésének célja a száraz bőr karbantartása, a védő zsírréteg helyreállítása, a bőr védelme a külső irritáló tényezőkkel szemben, a gyulladás (és egyben a kínzó viszketés) csökkentése, a felülfertőződés csökkentése.

Korszerű szerek

A bőrápolás eszközei: fürdőemulziók, olajos fürdők, bőrpuhító, hidratáló, a természetes nedvességet megkötő faktorokat pótló krémek. Fontos a megfelelő ruházat, a környezeti allergének és irritánsok kiiktatása.
Az ekcéma helyi kezelésének legfontosabb gyógyszerei a szteroid krémek és kenőcsök. Furcsa módon a közvélemény, a szülők és gyakran még a kollégák is tartanak ezektől szerektől - és sokszor fenntartásaik miatt nem alkalmazzák az előírt kezelést. Az orvosnak a megfelelő erősségű, korszerű szert kell kiválasztani, amely minimális mellékhatás-veszéllyel képes elérni a gyógyulást."

 

/Forrás: www.hazipatika.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tollpihe-domborka.blog.hu/api/trackback/id/tr92907917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tannita 2009.01.28. 11:45:26

Jaj!!!!
Most én leszek mumus!!!
Bár írhatnám, hogy nem kell megijedni, meg hasonlók, de Te is ismered ezt a "dögöt"!!!!
Úúúúgy sajnálom!
Tudom ,nem én fogom megoldani, de ha bármiben tudok segíteni, tudod....:p

Zsófika Regina 2009.01.28. 13:53:25

Nagyon sajnálom. Ez nem jó hir....

bingii 2009.01.28. 14:07:36

Ó drágáim, nagyon sajnálom de talán van még remény, hogy kinövi,nem??

Keresztanyu 2009.01.28. 16:39:53

Ne keseregj emiatt szivem!Te nagyon ügyes vagy ,biztos vagyok benne hogy kellő odafigyeléssel a lehető legkevesebb problémát fogja Nektek jelenteni.Puszi

cucka 2009.01.28. 20:09:08

És ez már tuti-tuti? :S

bakacsimba · http://milanbaba.blog.hu 2009.01.28. 22:05:11

Nehéz együtt élni vele, de kellő odafigyeléssel tényleg tünetmentessé tehető, sőt, ki is nőheti. De nem árt a kemikáliákkal, műszállal stb. allergénekkel akkor is vigyázni, ha már elmúlik. Én a mai napig küzdök vele, de nekem elég súlyos sajna.

Csillagbaba 2009.01.28. 22:24:56

Csak az előttem szólókat tudnám ismételni... sajnálom, de menni fog! :-) Puszi

Szöszi-Andi 2009.01.29. 11:25:57

Sajnálom ezt a rossz hírt. Ezt ki lehet nőni? lehet, hogy ez egy átmeneti érzékenység?
Én biztos vagyok benne, hogy ügyesen kezeled majd, Luca semmit nem fog ebből érezni.
ÉS köszi a hosszú érdekes anyagot, kaptam őle új infokat, és változtatok is 1-2 dolgon.

Puszi

Bogaram 2009.01.29. 11:33:01

Kedve Tollpihe! A mi Lucánknál is jelentkezett itt-ott foltokban kiszáradás. Ilyenkor a doktornéni felírt valami gyógyszertárban kikevert kenőcsöt, és lassan elmúlt. Télen időnként a kézfején megjelennek még száraz foltok, de kezelhető a dolog.

Szerintem van rá esély, hogy Luca is kinövi! Bízzunk benne.

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2009.01.29. 11:56:31

köszönjük a bíztató szavakat!

Anita előbb-utőbb zaklatlak majd egy kérdésekkel teli levéllel, szerintem..

én tizennyolc évesen "kinőttem", nagy ritkán okoz csak gondot, amit egy krémmel orvosolni tudok.

Luca is kapott patikai kencéket, fürdetőt, úgy tűnik használ. csak bízni tudok benne, hogy jó hosszú távon beválik. nálam hosszú évek után találták csak el sajnos a krémet,
de azóta talán előrébb tart az orvostudomány..

bogi_es_kira · http://www.piciangyalkam.blogspot.com 2009.01.29. 14:08:55

Van az USA-ban élő barátotok, rokonotok? Ugyanis ott lehet kapni egy Aquafor nevű krémet erre, és már nem egy-két szülőtől hallottam, hogy az vált be nekik csak és kizárólag. Pont most volt Levente, hozhatott volna :((((((

tollpihü · http://www.tollpihe-domborka.blog.hu 2009.01.30. 08:09:26

Bogi, nincs ott ismerősünk. ez a krém kimondottan ekcémára való? majd kereslek.. köszi az infot!!

bogi_es_kira · http://www.piciangyalkam.blogspot.com 2009.02.01. 07:02:53

igen, szerintem arra kimondottan, de ma rákérdezek megint.
a barátnőm kislánya eléggé ekcémás már évek óta, és állandóan ezt a krémet hozatja...

Ingrid 2009.02.03. 09:41:57

Szegénykém ... :(
süti beállítások módosítása